הוצאת הפלסטיק מהצהרון | הורים למען אקלים
top of page

הוצאת הפלסטיק מהצהרון

המצב כיום

הילדים אוכלים עם צלחות וסכום חד פעמיים מפלסטיק - זה רע לסביבה ורע לחינוך. כל כיתה מייצרת פסולת של 18,000 כלים חד- פעמיים בשנה. 

נוסף על כך, המזון, המתבשל בחברת הקייטרינג, מובל כל יום במיכלי פלסטיק (ראו תמונות) בעודו חם, בטמפרטורת 70°C מעלות. המזון נשמר חם מאוד במשך שעות עד להגשתו כדי למנוע התרבות חיידקים.

רגע, זה לא כמו בישול במיקרוגל?

כולנו יודעים שאסור לבשל אוכל במיקרוגל בכליי פלסטיק כי הפלסטיק מתחמם ויכולים לנדוף חומרים לתוך האוכל. המצב אצלנו אף יותר גרוע! המזון החם המוגש בצהרון, כמו למשל מרק קוסקוס, או רוטב עגבניות חומצי, בא במגע עם פלסטיק במשך שעות ארוכות. ככל שהמזון חם יותר, שומני יותר וחומצי יותר, וככל ששטח הפנים של המזון בא במגע עם הפלסטיק לאורך יותר זמן - כך הזליגה של המזהמים מהפלסטיק אל תוך המזון גדולה יותר, והפגיעה הבריאותית חמורה יותר. מדובר, כמובן, בפלסטיק זול שאין ערובה לאיכותו ולמידת טוהר חומרי הגלם ממנו הוא עשוי. 

צלחות חד פעמיות בפח
אוכל חם במכלי פלסטיק
אבל מה הבעיה הבריאותית של אוכל ופלסטיק?

הפלסטיק עלול לשחרר חומרים משבשי הורמונים. זה יכול להיות מרכיב של סוגי פלסטיק מסוימים, כמו  BPA – ביספינול-A (כעקרון אינו נכלל בין מרכיבי הפלסטיק בהצהרון), זה יכול להיות תוסף שמשפר את תכונות הפלסטיק כמו פתאלאטים (נכלל בין מרכיבי הפלסטיק בצהרון, כמו גם חומרים מסוכנים רבים אחרים), וזה יכול להיות כל מיני שאריות שיש בפלסטיק, כי אף חומר גלם הוא לא 100% טהור, בטח לא פלסטיק זול.

הובא לידיעתנו כי כלי הפלסטיק בצהרונים רבים אינם עומדים בתקנים! ואין פיקוח מצד הרשויות! והתוצאה? ספקי המזון משתמשים בחומרי פלסטיק זולים שלא עומדים בתקן, כי אין עליהם שום פיקוח.

הערה: אמנם כלי הפלסטיק עוברים תקינה, אך היא בעייתית גם ברמת התקן וגם ברמת הפיקוח, ובכל מקרה התקן בודק שזליגת החומרים לא עוברת ערכי סף, וזאת רק לגבי משבשי ההורמונים הנפוצים ביותר.

הרחבה על תקן לפלסטיק במגע במזון בישראל ועל סכנות הפלסטיק

מהם הורמונים ומשבשי הורמונים? ומהן הבעיות הרפואיות שהם גורמים?

הורמונים הם מולקולות שמשמשות את הגוף להעברת מסרים ולבקרה. אינסולין מופרש בלבלב ומפקח על רמת הסוכר בדם; הורמונים T3 ו-T4 מופרשים בבלוטת התריס ומווסתים את המטבוליזם של הגוף; הורמוני המין אסטרוגן, שמופרש מהשחלות, וטסטוסטרון, שמופרש מהאשכים, יוזמים ומווסתים את התפתחות מערכת הרבייה ומווסתים את ההתנהגות המינית. הורמונים משוחררים מבלוטות, מובלים במחזור הדם, ונקלטים בתאים ע"י קולטנים מיוחדים, כאשר לכל הורמון קולטנים מיוחדים לו. ההורמונים הם כמו מנצח בתזמורת, מתזמנים את בניית הגוף וגדילתו, ומווסתים את פעולותו באופן שוטף.

משבשי הורמונים הם מולקולות שדומות בצורתן להורמונים. יש משבשי הורמונים שנקשרים לקולטן של ההורמון ומפעילים אותו - הם מגבירים את פעולת ההורמון. יש גם משבשי הורמונים שנקשרים לקולטן אך צורתם לא מספיק דומה כדי להפעיל אותו, אבל הם מונעים מהורמונים אמיתיים להיקשר לקולטן, לכן הם מקטינים את פעולת ההורמון. משבשי הורמונים מקורם בפלסטיק לשימוש ביתי ולשימוש תעשייתי, בחומרי הדברה, במוצרי קוסמטיקה ועוד.

BPA משבש את ההורמון אסטרוגן. לכן הוא חשוד שהוא עלול לפגוע בפוריות, לגרום לסרטן באיברים כמו הרחם, אבל גם לגרום לשינויים במוח, לבעיות כמו הפרעת קשב וריכוז, ולמחלות לב וכלי דם. ובכלל, מכיוון שלהורמונים תפקיד כל כך חשוב בתיפקוד תקין של גוף, משבשי הורמונים חשודים גם בתרומה להשמנה, סוכרת, סרטן ועוד (כאמור, בעקרון אין BPA בכלי הפלסטיק בשימוש הצהרון).

כאמור, תפקידם של ההורמונים הוא רק לגרום לתאים אחרים לפעול, והגוף מפריש אותם בריכוז נמוך. לכן מספיק ריכוז נמוך של משבשי הורמונים כדי לשבש את פעולת המערכת ההורמונלית. מכיוון שהורמונים אחראים על יצירת תבנית הגוף ואבריו, הרי ששיבוש הורמונים בילדות, כשהגוף גדל ומתפתח, יכול לגרום לבעיות רפואיות בגוף המבוגר. הנה קישור לדו"ח מקיף בנושא של האגודה הבינלאומית לאנדוקרינולוגיה, והנה סיכום קצר של אותה אגודה.

ומה אנחנו עושים לילדינו? מגישים להם כל יום אוכל שעמד חם במשך שעות במיכל פלסטיק בתקופה שהם גדלים ומתפתחים. זה כאילו שאנו עושים ניסוי  worst-case scenario על השפעת משבשי הורמונים מפלסטיק, וזאת כאשר הפתרון כל כך פשוט: החלפת מיכלי הפלסטיק במיכלי נירוסטה! אזי בואו נפסיק עכשיו את הניסוי הזה בילדינו!

אנחנו שמחים לבשר שהצהרונים בגני ילדים בערים נבחרות כמו כפר סבא, ולאחרונה גם בתל אביב יפו, החליפו את מיכלי הפלסטיק בנירוסטה בזכות מאבק הורים עיקש. עכשיו צריך לדאוג לכל שאר הגנים ובתי הספר!

הרחבה על המלצת גורמי רפואה להימנע מפלסטיק ומזון

הורמון 1.png
הורמון 2.png
ארוחת צהריים עם צלחת פלסטיק חד פעמית
צלחות וסכו"ם פלסטיק חד פעמיים

הכלים החד-פעמיים מהם אוכלים ילדינו עשויים פלסטיק מסוג פוליסטירן, שגורמי מדע ורפואה ממליצים לא להשתמש בו במגע עם אוכל. צלחות פלסטיק, בעיקר זולות מאיכות נמוכה, עלולות להזליג משבשי הורמונים. אמנם בהשוואה להובלת המזון במיכלי הפלסטיק, המזון המוגש לצלחת כבר פחות חם, והוא נמצא בצלחת פחות זמן, אך האמת היא שאיננו יודעים מה איכות הכלים - הם אפילו לא נבדקים בתקן למיטב ידיעתנו.

הכלים החד פעמיים הם כמובן בעייה סביבתית. הייצור שלהם כרוך במשאבי נפט ואנרגיה רבים, ואין פתרון לאשפה העצומה שנוצרת, מלבד להשאיר לילדינו להתמודד עם הררי הפסולת שיצרנו. נוסף על כך, אכילה בכלים חד פעמיים היא לא נוחה; היא מבזה את הארוחה ומבזה את ילדינו.

הפן החינוכי אינו פחות חשוב: איזה חינוך סביבתי אנו מעניקים לילדינו אם יום יום אנו מאפשרים להם להשתמש ולזרוק, להשתמש ולזרוק? כאשר אנו נותנים יד לשימוש בכלי פלסטיק באופן יומיומי, כל ניסיון לחינוך סביבתי ולקיימות יהיה צבוע וחסר ערך. תרבות הצריכה של שימוש בחפצים באופן חד פעמי ואז זריקתם מבלי להתמודד עם הזבל שהם יוצרים, של שימוש במשאבי כדור הארץ וזיהומו בפסולת, מבלי לחשוב על ההשלכות לדורות הבאים, היא שעומדת בשורש הבעיות האקולוגיות של כדור הארץ.

מה אפשר לעשות? - פיתרונות אפשריים
  • שינוע מזון מבושל חם במיכלי נירוסטה (גסטרונומים): כבר היום נעשה שימוש נרחב במיכלי נירוסטה במטבחים מוסדיים. נירוסטה, שהיא פלדת אל-חלד, הינה עמידה מאוד. המעבר לכלי נירוסטה גם משתלם כלכלית משום שהם רב פעמיים. צריך לנקות את הגסטרונומים ניקוי ראשוני אחרי הארוחה ולהחזירם למטבח הקייטרינג לשטיפה יסודית ושימוש חוזר. יש חברות קייטרינג שמעדיפות להימנע מהטירחה ומתנות מעבר לגסטרונומים בחדר שטיפה בבית הספר. למעשה, אין דרישה כזאת וניתן לנקות ניקוי ראשוני בלי שטיפה בעזרת נייר מגבת וכדומה.

  • כלי אוכל רב פעמיים ושטיפה בבית הספר: הקייטרינג יספק כלים רב פעמיים עמידים ובטוחים. בבית ספר יבנה חדר התארגנות שיותקנו בו מדיחי כלים. התלמידים יוכלו לעזור בטעינת המדיח - יש לכך ערך חינוכי רב!

  • כלי אוכל רב פעמיים ושטיפה במטבח הקייטרינג: כיום אין מטבחונים לשימוש הצהרונים במרבית בתי הספר בארץ, בגלל הזנחה של משרדי החינוך, הבריאות והרשויות המקומיות שהתעלמו מכך שכבר שנים רבות תלמידי ישראל  הצעירים אוכלים ארוחת צהריים בכותלי בית הספר במסגרת הצהרון. לכן נשקלת האפשרות שחברת הקייטרינג תביא ותאסוף כל יום את כלי האוכל ותשטוף אותם במטבח שלה.

  • קופסאות אוכל רב פעמיות עם מכסה: הילדים שמים את האוכל שמוגש בצהרון בקופסת אוכל רב פעמית ואוכלים ממנה, לוקחים הביתה עם מיכסה סגור כדי שהתיק לא יתלכלך, ההורים שוטפים בערב, ולמחרת התלמידים מחזירים את הקופסה נקייה. הפיתרון הזה דורש קופסה מפלסטיק איכותי (דוגמה לטופס הזמנת קופסאות) או כל כלי אחר שניתן לסגור אותו, והקפדה על ניקיון הכלי. לדוגמה, עיריית תל אביב סיפקה קופסאות כאלה לפני התפרצות הקורונה. אנחנו חושבים שזה יכול להיות פתרון ביניים עד לפיתרון מערכתי כמו שטיפת כלים ע"י מדיחי כלים בבית הספר, כאשר הצהרון ימשיך לספק כלים חד פעמיים למשפחות שלא ניקו את כליהם או שמעדיפות להימנע מהפתרון הזה.

 
הורים למען האקלים ועמותת 'צהרון ללא פלסטיק' נותנים גיבוי מלא לכל פִּתְרוֹן
מה אתם יכולים לעשות?
  • בדקו את המצב בצהרון של ילדיכם: האם האוכל המבושל משונע במיכלי פלסטיק או בגסטרונומים מנירוסטה? האם הילדים אוכלים בכלים חד פעמיים?

  • האוכל משונע במיכלי פלסטיק? אז בקשו ממפעיל הצהרון תעודות בדיקה לפי תקן 5113 למיכלי הפלסטיק. הבדיקה חייבת להיות למזון חם בתנאים המתאימים (להרחבה על התקן). אם אין תעודה או שהתעודה לא תקינה זהו אמצעי לחץ לעבור למיכלי נירוסטה.

  • הילדים אוכלים בחד"פ? שילחו את הילדים עם קופסאות אוכל רב פעמיות שאתם שוטפים בעצמכם. מפעיל הצהרון לא מרשה? בקשו ממנו תעודות בדיקה לפי תקן 5113 לכלי אוכל חד פעמיים מפלסטיק שהוא מספק (סביר שאין לו).

  • פנו לרשות המקומית ולחצו עליה שתדאג למעבר למיכלי נירוסטה ולכלי אוכל רב פעמיים.

  • התארגנו! שתפו עם הורים בבתי ספר וגנים אחרים בישוב שלכם.  הרבה יותר קל לפעול ביחד!

 

למידע נוסף ולמאבק משותף צרו קשר עם הורים למען האקלים

 אמא ובן למען האקלים שעברו לרב פעמי
bottom of page